Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΙΩΣΕΙΣ

Πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται ιώσεις που περιλαμβάνουν την κεφαλαλγία στη συμπτωματολογία τους. Το σύμπτωμα αυτό από μόνο του είναι ικανό να ανησυχήσει τους γονείς καθώς το μυαλό πηγαίνει κατευθείαν στη μηνιγγίτιδα.

Αρχίζει, λοιπόν, μια συζήτηση ατέλειωτη και αδιέξοδη εν πολλοίς. Διότι ποιος είναι εκείνος ο γιατρός που μπορεί να πει ότι σίγουρα μια κεφαλαλγία δεν είναι η αρχή μιας μηνιγγίτιδας; Όπως, επίσης, ποιος παιδίατρος δε θα πει, ερωτηθείς, πως η κεφαλαλγία είναι πρωταρχικό σύμπτωμα μιας αρχόμενης μηνιγγίτιδας;

Αλλά, αγαπητοί γονείς, μην πανικοβάλλεστε! Συνήθως, στο μεγαλύτερο ποσοστό της αυτή η κεφαλαλγία θα περάσει σε λίγες μέρες. Η αλήθεια είναι ότι καθώς συνδυάζεται με πυρετό, κακουχία, υπνηλία και ζάλη, αρκετές φορές και με εμετό ταιριάζει τόσο πολύ σ΄αυτά που εμείς οι παιδίατροι αναφέρουμε ως συμπτώματα της μηνιγγίτιδας! Αλλά εκείνο που πρέπει να ξέρετε είναι πως όλα αυτά είναι και τα συμπτώματα πολλών ιώσεων. Σε πολύ μικρό ποσοστό κάποιες από αυτές θα προκαλέσουν μηνιγγίτιδα ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα που θα χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Πολλές φορές αυτό έχει να κάνει και με τις αντοχές κάθε οργανισμού.

Εκείνο που είναι σίγουρο είναι πως ένα παιδί με μηνιγγίτιδα δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον του φυσιολογικά, εν ολίγοις <τα έχει χαμένα>. Αν δείτε εκ μέρους του απώλεια της επαφής που είχατε συνήθως με το παιδί σας συνδυασμένη με τα παραπάνω συμπτώματα, τότε σίγουρα επικοινωνείτε με το γιατρό σας κι αν δεν τον βρίσκετε τρέχετε στο εφημερεύον νοσοκομείο. Παρεξηγημένη είναι και η δυσκαμψία αυχένα που συνδέεται με τη νόσο καθώς πολλοί γονείς προσπαθούν να κάνουν τους γιατρούς και να ελέγξουν μόνοι τον αυχένα. Μην το κάνετε. Εδώ γιατροί με ειδικότητα και δυσκολεύονται καμιά φορά και νομίζετε εσείς ότι θα τα καταφέρετε να εκτιμήσετε τον αυχένα του παιδιού σας; Αφήστε καλύτερα την ιατρική εξέταση για τους γιατρούς.

Εσείς φροντίστε να έχετε ήρεμο το παιδί σας και μην το τρομάζετε. Αποφύγετε τους θορύβους, τα πολλά φώτα. Χορηγείστε του παυσίπονο, βάλτε του μια κομπρέσα στο κεφάλι, κάντε του ένα ήπιο χαλαρωτικό μασάζ στην περιοχή του προσώπου, του κρανίου και του αυχένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου