Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ

Μια πολύ συνηθισμένη και πάντα επίκαιρη ίωση είναι η γαστρεντερίτιδα.


Πριν μερικά χρόνια ήταν ίωση των καλοκαιρινών μηνών που άρχιζε με την κρεπάλη του Πάσχα και τελείωνε το φθινόπωρο με τις πρώτες ψύχρες. Όμως τώρα πια μιλάμε για all year classic. Που θα πει ότι η γαστρεντερίτιδα απαντάται πλέον σε όλες τις εποχές του χρόνου.


Πρέπει να ξέρετε ότι είναι κατά κανόνα ιογενής και σπάνια μικροβιακή. Αυτό σε απλή γλώσσα σημαίνει ότι δεν παίρνουμε αντιβίωση για να μας περάσει η γαστρεντερίτιδα. Είναι μια ασθένεια που θα κάνει τον κύκλο της και θα περάσει.


Βέβαια, ο γιατρός σας θα σας πει αν είναι όντως έτσι τα πράγματα ή όχι. Αλλά, επειδή στην Ελλάδα είστε όλοι μισοί γιατροί καλύτερα να έχετε κατ' αρχάς ένα απαγορευτικό αντιβίωσης υπ' όψη.


Το θέμα είναι ότι ο κύκλος της νόσου μπορεί να ποικίλλει τρομερά από ατόμου σε άτομο και αναλόγως του ιού βεβαίως-βεβαίως. Ο οργανισμός παίζει, λοιπόν, το ρόλο του, όπως και το κατά πόσον έχει περάσει κάποιος παρόμοιες ιώσεις, ώστε να έχει αποκτήσει μπόλικα αντισώματα. Η ταυτότητα του ιού είναι επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας για τη διάρκεια και τη βαρύτητα της νόσου. Έτσι, μπορεί να κρατήσει λίγες μέρες ή να ξεπεράσει την εβδομάδα.


Πάρα πολλές συζητήσεις και διαφωνίες υπάρχουν σχετικά με το αν πρέπει να ακολουθηθεί κάποια συγκεκριμένη διατροφή ή όχι. Σαν παθούσα από μικρή [που κόντεψα να πεθάνω από γαστρεντερίτιδα και με αεροβάπτισαν βρέφος ακόμη και με έσωσε ο τότε παιδίατρός μου και τότε διευθυντής του νοσοκομείου Λοιμωδών αείμνηστος Καρβουνάρης] υποστηρίζω ασυζητητί τη σωστή διατροφή στη γαστρεντερίτιδα και είμαι βέβαιη πως είναι το άπαν για τη θεραπεία της γαστρεντερίτιδας. Δε μιλάω για πείνα, αλλά για σωστή διατροφή. Ιδιαίτερα η διατροφή βοηθάει πάρα πολύ στην παρατεινόμενη διάρροια, αλλά και είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται σωστά τα υγρά και οι τροφές από τις πρώτες ώρες.



Μια πολύτιμη συμβουλή είναι να προσέχετε ιδιαίτερα τα βρέφη, γιατί είναι αυτά που κατά κύριο λόγο κινδυνεύουν από την αφυδάτωση που προκαλεί πολλές φορές η νόσος, αλλά να ξέρετε ότι είναι απίθανο να αφυδατωθεί ένα παιδί τεσσάρων ή πέντε ετών, επειδή έκανε λίγους εμετούς ή μερικές διάρροιες.



Τα συνήθη συμπτώματα της νόσου είναι οι έμετοι, ο πυρετός και η διάρροια χωρίς να είναι απαραίτητο να υπάρχουν όλα για να έχει κανείς γαστρεντερίτιδα. Η αφυδάτωση μπορεί να προκληθεί όταν δεν ενυδατώνεται σωστά ο πάσχων.



Η θεραπεία της γαστρεντερίτιδας εκτός από τη διατροφή περιλαμβάνει και διάφορα σκευάσματα, όπως ηλεκτρολυτικά διαλύματα, αντιεμετικά και αντιδιαρροικά φάρμακα καθώς και αντιπυρετικά. Προσοχή να μη λαμβάνετε κάποια από αυτά χωρίς συνεννόηση με το γιατρό σας. Καμιά φορά χειρουργικές παθήσεις όπως η σκωληκοειδίτιδα και ο ειλεός εκδηλώνονται με συμπτωματολογία γαστρεντερίτιδας και είναι τραγικό λάθος να χορηγούνται παυσίπονα και αντιεμετικά ή αντιδιαρροικά σε τέτοιες περιπτώσεις.

Στις περιπτώσεις αυτές είναι πολύ συχνά δύσκολο για το γιατρό να απαντήσει με βεβαιότητα αν υπάρχει ανάγκη χειρουργείου και κατά πόσον ο οργανισμός θα ξεπεράσει μια τέτοια κατάσταση ή όχι. Είναι σίγουρα προτιμότερο να υπερεκτιμηθεί και να αντιμετωπιστεί με υπευθυνότητα παρά να αφεθεί στη μοίρα του ένα τέτοιο περιστατικό. Γιατί είναι σίγουρα κρίμα να χάνεται στη σημερινή εποχή μια παιδική ζωή, επειδή ένας γιατρός δίστασε να προτείνει χειρουργείο.



Θα ήθελα στο τέλος να αναφέρω ότι, όπως μάλλον έχετε αντιληφθεί, δεν είναι ένας ο ιός της γαστρεντερίτιδας και τελειώσαμε, αλλά υπάρχουν πάρα πολλές ιώσεις με διαφορετικό τύπο ιού κάθε φορά, ώστε να αρρωσταίνουμε ξανά και ξανά από γαστρεντερίτιδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου